Byagården
Kulloon kartanon tie 18
06830 Kulloonkylä

Varaukset ja kysymykset
Isännöitsiä Roger Antell
puh 050 5591942
sähköposti:
byagarden(at)gmail.com

Tykkää meistä Facebookissa!

100-vuotishistoriikki

Yhdistyksemme täytti 100 vuotta vuonna 2019! Seuraintalomme Byagården on yhdistystäkin vanhempi. Sadan vuoden kertomukset yhdistyksestä on kerätty yhteen kansioon historiikin muodossa. Historiikki julkaistiin 100-vuotisjuhlissa 5.10.2019.

Julkaisun voi ostaa hintaan 10 €. 

Historiikin voi vielä tilata, hintaan lisätään 8 € postituskuluja sekä mahdollisesta laskutuksesta 2 € laskutuslisää. Lähetä sähköpostia osoitteeseen byagarden@gmail.com tai soita Roger Antell 050 5591942

 

 

Kylä läpi aikojen

Jos haluamme hyvän näkemyksen kylästämme ja järjestöstämme kannattaa tutustua jäsenten kirjoittamiin vanhoihin kirjoituksiin. On Byapressen, on leikekirjoja. Myös kaikki pöytäkirjat ovat säilyneet.

On ilo selata vanhoja painoksia Byapressenistä, se oli hyvin tehty muutamia kymmeniä vuosia sitten. Siellä oli muutamia taitavia kirjailijoita kylässä, jotka kirjoitti tarinoita kyläläisistä tai muista tunnetuista ihmisistä kylässä. Kirjoituksissa oli paljon huumoria ja murretta käytettiin vapaasti. Vanhuksilta olen oppinut että "Observatör", joka kirjoitti raikuvalla murteella oli Viking Backman, josta minulla on heikko muisto lapsuudestani kun hän asui lähellä kotiani. Goran Selén kirjoittaa salanimellä Mac Aroni mutta kuka piiloutuu nimikirjaimien RS, TE (Torvald Ekestam?), AJ, Bd. takana? Varmaankin ovat vanhempia ihmisiä mutta meille nuoremmille kyläläisille nämä ovat arvoituksia. Juhlalehdessä vuodesta 1959 on monta otetta vanhoista sanomalehdistä ja joitakin niistä olemme kopioineet tähän numeroon. Oli myös todellista historiaa mukana ja näistä olemme nyt kirjoittaneet Byagårdenista ja yhdistyksestä, nyt uusi sukupolven on kasvanut joka ei ole kuullut tai lukenut kaiken tämän aiemmin. On tärkeää yrittää pitää hengissä vanhoja juttuja, koska se on hyvin mielenkiintoista.

Toinen mielenkiintoinen lähde on järjestön leikekirjat jotka on ylläpitänyt Annika Fredriksson ja ennen häntä oli muunmuassa Helena ja Ray Erik Jokinen ja Hilding Lindholm, jotka kaikki ovat tehneet hyvää työtä lukemalla perusteellisesti läpi kaikki paikallislehdet ja kerätä leikkeitä kylästä ja kyläläisistä. On monen kyläläisen hääilmoituksia ja syntymävalokuvia. On leikkeitä maataloudesta, koulusta, Nesteestä (Kilpilahti), tietyöt ja kaikki mitä on kirjoitettu sanomalehdissä. Nämä kirjat ovat myös erittäin arvokkaita, ja olisi säilytettävä oikein.

Aikaisemmin kaikki kokousten pöytäkirjat kirjoitettiin käsin. Nämä ovat raskaita lukea koska kirjoitukset ovat usein sulavia ja koristeellisia ja vanhimmat haalistunut iän myötä. Mutta näissä voimme löytää tietoa hallituksen jäsenistä ja toiminnoista kautta vuosien. Nykyään pöytäkirjat kirjoitetaan konneellisesti ja tallennetaan kansioihin.

Yhdistyksen hallitus on päättänyt hankkia tulenkestävää kaappia jossa on turvallista pitää nämä kaikki asiakirjat. Sopivaa (= halpaa) kassakaappia ei ole vielä löytynyt.

Toivomme, että yhdistyksellä on monia aktiviteettitäysiä vuosia edessään, vaikka ajat ovat enemmän ja enemmän stressaantuneet ja ihmisillä on vähemmän aikaa tehdä asioita omassa kyläyhteisössä. Haluamme tulla lenkiksi kylän historiassa, eikö vain?

Byagården

Byagårdenin vanhin osa on todennäköisesti rakennettu jo 1700-luvun loppupuolella. Silloin se koostui suuresta salista, pitkästä käytävästä ja kahdesta pienemmästä huoneesta. Tuolloin talo oli tavallinen maatalo, joka tunnettiin nimellä Nygranns. Maatalo tuli myöhemmin herrasväen omistukseen ja jaettiin useita kertoja, ja ostettiin ja yhdistettiin eri tavoin. Jonkin aikaa siellä oli kyläkauppa Nygranns, myöhemmin nimeltään Labbars. Monet kauppiaat vuokrasi talon 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

Kylässä oli kaksi yhdistystä, Kullo-Åminsby Vapaaehtoinen Palokunta ja Kullo Marthayhdistys, molemmat perustettu 1911. Molemmilta puuttui kokoustila ja kun viimeinen myymälä, joka työskenteli talossa lopetti, palokunta päätti marthojen kanssa ostaa talon. Kauppa tehtiin 3. joulukuuta 1916. Ostaja oli kapteeni Torsten Nummelin, joka osti talon molemman yhdistyksen laskuun. Valiokunta nimettiin, jonka tehtävänä oli hoitaa taloa. Kun Kullo-Mickelsböle Allmogeförening-yhdistys perustettiin vuonna 1919, tuli tästä myös talon osaomistaja. Lopulta vuonna 1930 Carl Frankenhauser lahjoitti talon yhdistyksille. Talo sai nimekseen Byagården.

Talon sali oli vain 6m x 6m, joten nyt rakennettiin kunnon juhlasali sekä näyttämö. Nämä syntyi Frankenhauserin rakennuspiirustusten mukaan. Avajaiset pidettiin 15.8.1920.

Rakennus oli raskaasti velkaannuttanut yhdistyksiä ja muutamaa huonetta vuokrattiin uudelle myymälälle. 1923 perustettiin "Byagårdsföreningen", jonka päätehtävänä oli yrittää päästä eroon veloista. Byagårdsföreningen koostui jäsenistä kylän eri yhdistyksistä. Se pysyi pystyssä järjestämällä juhlia, arpajaisia ja tilojen vuokrausta. Tuloja tuli myös kylän hiekkakuopasta. Vuonna 1945, kampaaja työskenteli Byagårdenissa, samaan aikaan talossa oli myös puhelinkeskus, joka myöhemmin siirtyi ns. Osuuskaupan yläkertaan. Sitten Byagårdenin talonmies sai puhelinkeskuksen tilat.

Laajennus tuli vuonna 1950, kun meikkihuone ja kulissihuone rakennettiin.

Byagårdsföreningen lopetti toimintansa vuonne 1955 jonka jälkeen hallintoneuvosto lisättiin joka oli vastuussa kyläyhdistyksistä.

Kullo-Mickelsböle byaförening rf - Kulloo-Mickelsbölen kyläyhdistys ry. - En medlem av Nylands Svenska Ungdomsförbund NSU r.f.